top of page
Forfatterens bildeDiana Di Giampaolo

Panettone, pandoro og … Julekaker fra hele Italia!

Oppdatert: 17. okt. 2023


Panettone er en av de mest kjente italienske dessertene i verden. Det er en skikkelig tradisjon på julebordene til mange familier, ikke bare i Italia, men også i andre land. Den er også smakt hele året rundt som en typisk italiensk dessert i enkelte land der julen ikke feires.

Men hvordan var panettone skapt? Og hva med «pandoro»? Finnes det andre tradisjonelle julekaker i Italia? Les gjerne denne artikkelen for å finne ut mer!

Panettone

Det virker som panettone ble skapt i Milano rundt 1400, da byen ble styrt av Sforza-familien. Men panettone kan ha mer eldgamle opphav: Noen historikere hevder at det var tradisjon for å servere store julebrød allerede før år 1000. Disse julebrødene vil senere ha blitt søtsaker.

Panettone ble opprinnelig laget med hvetemel, smør, egg, sukker og rosiner. Kun mye senere, rundt 1800-tallet, vil gjær bli tilsatt til oppskriften og deretter kandisert frukt. Til slutt får panettone dagens form og ingredienser i 1919, da konditoren Angelo Motta begynner å produsere i Milano en høyere dessert (pga dette den ble innholdet i en spesiell papirform), myk og med flere rosiner.

Noen år senere vil Motta-fabrikken begynne å produsere panettone i stor skala. Panettone ble dermed en juletradisjon fra nord til sør i landet.


En klassisk panettone


Selv om i dag er mestparten av produksjonen industriell, har det vært flere og flere håndverkere som har gjenskapte håndverkspanettone i de siste årene. Disse panettonene er dyrere, men med ingredienser mer verdifulle i gjennomsnitt, og med en uforlignelig mykhet og duft.

Som alle tradisjonelle italienske oppskrifter tas panettone som alvorlig sak: og sånn siden 2003 i Milano-området er i kraft en forskrift som regulerer ingrediensene og produksjonen av den berømte julekaken.

Men mesterhåndverkerne av panettone finnes ikke bare i Nord, hvor denne kaken ble skapt: mange av de beste håndverksprodusentene finnes i dag i de sørlige regionene, som Campania, Puglia og Sicilia. Spesielt i den sistnevnte regionen får panettone farget grønn, med den typiske pistasjkremen, som skal smøres på desserten akkurat før man smaker den. I hele landet finnes det også veldig innovative varianter: fra panettone med mindre fett, til panettone av fullkorn, vegansk, eller saltet.


Pandoro


Pandoro

Den andre typiske italienske desserten til jul er Pandoro. Selv om i dag er den fortsatt mindre kjent i utlandet enn panettone, har den oppnådd mer og mer plass på internasjonale markeder i de siste årene.

Pandoro slik vi kjenner den i dag ble født i Verona i 1894, skapt av Domenico Melegatti, som fikk patent på oppskriften. Pandoro har likevel en mye eldre historie, som dateres tilbake til rundt 1200-tallet. Den var kalt "nadalin" og hadde allerede formen av en stjerne, selv om den var mye mindre syret enn den moderne pandoroen. Det antas at navnet Pandoro kommer fra bladgull som dekket brødene som ble servert i løpet av bankettene til konger og herskere under høytidene.

Ingrediensene er de samme som i panettone, unntatt av mengden smør som brukes, som er større i pandoroen, og kandisert frukt/rosiner, som ikke finnes i pandoroen.

Selv om panettone er den julekaken som tradisjonelt spises mest av italienere, har pandoro registrert en sterk økning i populariteten til publikum i de siste årene, spesielt blant unge mennesker. De siste årene har pandoro nådd produksjons- og omsetningsnivåer litt lavere enn panettone.


Når vi snakker om julekaker i Italia, snakker vi likevel ikke bare om pandoro og panettone. Faktisk er det mange tradisjonelle regionale oppskrifter knyttet til juletiden. Her er det noe ...

Zelten - bildet av IDM Südtirol-Alto Adige/Marion Lafogler


Zelten – Trentino Alto Adige

Slikt som pandoro og panettone, kan også zelten betraktes som et søtt julebrød. Oppskriften er basert på rugmel, som har blitt tilsatt hvetemel i nyere tid. Andre ingredienser er egg, smør, pinjekjerner, rosiner, valnøtter og tørket fiken.

Det er en kake knyttet til sankta Lucia-festen, men spises gjennom hele juleperioden. Denne desserten har flere variasjoner, avhengig av området den tilberedes i: i Sør-Tirol er den tørrere og rik på tørket frukt; i Trentino ser det mer ut som en myk kake med tilsetning av tørket frukt. Også i dag er det mange familier som produserer kaken hjemme, også for å gi den som gave til familie og venner.


Gubana kake


Gubana – Friuli Venezia Giulia

Opprinnelig var «gubana» et søtt brød som skulle spises i løpet av høytidene, sitert av noen dokumenter så tidlig som begynnelsen av 1400-tallet. I dag er gubanaen en spiralformet dessert, med en myk deig fylt med tørket frukt, ofte dynket med plommebrandy, typisk for disse områdene. Det er en tradisjonell festdessert, som spises i juletiden, men også i påsken og i anledning familiefeiringer. Avhengig av produksjonsområdene i regionen kan kaken ha myk hevet deig, eller smørdeig, tynn og smuldrete. I begge tilfeller endres likevel ikke fyllet: valnøtter, rosiner, mandler, pinjekjerner og "slivovitz", plommebrandy som er utbredt i Friuli og i mange land på Balkan og i Øst.


Panforte fra Toscana


Panforte – Toscana

Panforte ble skapt i Siena som julekake, knyttet til tradisjonen av søte brød fra middelalderen. Men i dag er den kjent som typisk toskansk produkt og spises også resten av året. Denne desserten er basert på mandler, kandisert frukt, krydder og villblomst honning og er utviklingen av et søtt brød som sannsynligvis var utbredt i området så tidlig som i år 1000. Opprinnelig tilberedt i klostre, var det beregnet på de rikeste, gitt kostnadene for dens ingredienser. I gammel tid laget de mindre velstående familiene en enklere versjon, med fersk frukt. Kanskje dette er grunnen til at kaken deres var mer syrlig, så mye at den ble kalt "panforte" (fra latin "panem fortis", som betyr "surt brød"). Verdsatt av lokalbefolkningen og turister, sies det at en spesiell versjon av Panforte ble også tilbudt dronning Margherita under hennes besøk i Siena i 1879.


Buccellato siciliano


Buccellato – Sicilia

Buccellato er en siciliansk dessert, typisk for juleperioden. Navnet stammer fra et latinsk ord, "buccellatum", som peket til et brød i form av en smultring. Desserten er faktisk en smultring laget av smørdeig, med kandisert frukt, mandler, tørket fiken, rosiner, appelsinskall og Marsala. Ingrediensene kan variere avhengig av området på Sicilia hvor desserten tilberedes.

En lignende versjon av denne julekaken finnes også i andre regioner i Italia, og spesielt i Toscana, i Lucca. Velsmakende og fargerik, buccellato bringer en festlig julestemning til bordet.

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page