Duften av kastanjer som stekes på gatene er den sanne "høstduften" av italienske byer, både små og store. Kastanjer er en gammel, velsmakende frukt som knyttes til sosialitet og begynnelsen av høsten.
Mens kastanjer er nesten ukjente i Norge (det er noen trær av og til langs kysten nord til Møre), er de utbredt i Italia.
Duften når de stekes på gatene er den sanne "høstduften" av italienske byer, både små og store. Kastanjer representerer sosialitet, spesielt i små landsbyer der familien pleide en gang å samles rundt peisen for å spise dem, sammen med et glass vin.
Kastanjer er en gammel, velsmakende frukt, som også er bra for helsen, siden de inneholder omega-3 og omega-6.
Ristede kastanjer og rødvin er en klassisk kombinasjon
Kastanjetreet (Castanea sativa) er utbredt over store deler av italienske fjellområdene og kuperte områdene, spesielt i Lombardia, Liguria, Toscana, Emilia og i Apenninene – fra Umbria til Calabria, så vel som på bakken av Etna, på Sicilia.
I århundrer har kastanjen vært et viktig levebrød for fjellbefolkningen, som utnyttet treverket, frukten – og dens mel – og honning. Kastanjer var ofte den eneste ressursen som lot de fattige klare seg gjennom vinteren: Derfor kalles kastanjen "brødtræret" også i dag.
Hva er forskjellen mellom kastanjer og maroner?
I Italia er mat en alvorlig sak, et skikkelig ritual. Derfor er forskjellen mellom kastanjer og maroner blitt lovfestet ved et kongelig dekret i 1939!
Maroner
Forskjellen mellom kastanjer og maroner er enkel, men essensiell: Kastanjen er frukten av en vill plante, veldig vanlig å finne på fjellet og i kuperte områdene i Italia. Derimot er maronen frukten av en dyrket plante, etter podninger og krysninger av forskjellige typer kastanjetrær. På sitt ytre er maroner større, jevnere og har en lyser farge enn kastanjer. Kastanjer har et mer "vilt" utseende. I tillegg er maroner søtere og knasende, egnet for bruk på kjøkkenet, spesielt for søte tilberedninger.
Kastanje-baserte oppskrifter
Castagnaccio
Blant de typiske kastanje-baserte oppskriftene finnes det «il castagnaccio», en typisk dessert fra regionen Toscana, som også er utbredt i de nærliggende områdene i Apenninene. Det er en veldig enkel høstkake, laget av kastanjemel, litt sukker, rosiner, pinjekjerner og valnøtter. Til tross for at den er en gammel oppskrift, er den også egnet for de som følger et glutenfritt kosthold, siden det eneste melet som er tilstede er kastanjemel.
Castagnaccio fra Toscana
Gnocchi all’ossolana
Denne typen gnocchi er typisk for Piemonte, spesielt for Ossola-dalen, nord for regionen. Gnocchi all'ossolana er laget av en blanding av hvetemel og kastanjer, som tilsettes egg, poteter og gresskarmasse, en annen typisk høstingrediens. Den klassiske sausen til gnocchi all'ossolana lages av sopp og oster; fløte kan også tilsettes om ønskelig.
Zuppa di castagne e ceci – Suppe med kastanjer og kikerter
Denne deilige suppen tilberedes i forskjellige versjoner langs Apenninene, spesielt i Abruzzo, Umbria og Toscana. Suppen er enkel og rustikk, og den smaker som i gamle dager. I tillegg til kastanjer og kikerter er hvitløk, løvblad, rosmarin og ekstra jomfruolivenolje hovedingrediensene i denne gamle, men fortsatt populære oppskriften, som vi finner på menyen til mange agriturismer.
Pane di castagne – Kastanje brød
Kastanje brød er en gammel oppskrift, utbredt i flere regioner, men spesielt i regionen Calabria. Brødene er litt større enn et rundstykke, med en typisk mørk farge og en søt smak – det minner man om sjokolade. Tidligere var dette daglig brød for de som ikke hadde råd til å kjøpe hvetemel. I dag er det et fint håndverksprodukt, og det er vanskelig å finne. Du kan kjøpe det i håndverksbakerier eller på ukentlige markeder.
Kastanje brød
Kastanjefestivaler
Fra nord til sør i Italia er oktober kastanje måneden, og det er mange festivaler knyttet til kastanjehøsten. La oss se noen av de mest fascinerende festivalene.
I regionen Valle d’Aosta er det mulig å delta på Fénis kastanje festival. Her kan man smake på brente kastanjer, og man kan få en omvisning i denne typiske fjellandsbyen, preget av et praktfullt middelalderslott.
Fénis i regionen Valle d'Aosta
I Cuneo i regionen Piemonte arrangeres en nasjonal messe innen maroner. Hundrevis av utstillere samles i tre dager i det historiske sentrum av Cuneo, og bringer høstens dufter, smaker og farger, takket være de beste varianter av ristede kastanjer og kastanjebaserte retter, som ravioli, frittelle (pannekaker) og polenta. Smaksprøver på de mest berømte Piemonte-vinene og den klassiske vin brulè (gløgg) kan ikke gå glipp av, for å varme opp de første kalde dagene i året.
I Toscana må man ikke gå glipp av Kastanjefestivalen i Marradi, på De toskansk-emilianske Apenninene. Her er det mulig å smake på den berømte "Marrone del Mugello IGP" (= beskyttet geografisk betegnelse), ta en guidet tur i skogen blant kastanjetrær, eller ta "Strada del Marrone del Mugello di Marradi", en vei som snor seg gjennom kastanjelunder, gamle landsbyer, eremitager og skjulte klostre.
Kastanjer i skogen
I Melfi i regionen Basilicata organiseres "La Sagra della Varola", en type marone som finnes på Basilicata-territoriet kalt Vulture. Legenden forteller at denne marone ble importert fra Tyrkia i middelalderen av keiser Frederick II. Under festivalen er det mulig å smake på maroner og kastanjer, men også på castagnaccio, kastanjeis, kastanjeøl og andre typiske produkter. Man bør ikke gå glipp av smaking av den typiske vinen i området, Aglianico del Vulture.
De klassiske "Caldarroste" på gata
Kastanjeøl
Kastanjer er veldig allsidige på kjøkkenet og ikke bare der ...
Ved å bruke kastanjer, kastanjemel eller kastanjehonning produseres det raffinerte håndverksøl med en spesiell og uventet smak.
Resultatet er et myk øl med røykfylte toner og en lett bitter ettersmak. Det er utmerket i kombinasjon med grønnsaks- og bønnesupper, spekemat og oster med urter, braisert kjøtt eller med pizza med fire oster; når det gjelder desserten, passer det godt til mørk sjokolade. Det må prøves!
Obs! Hvis du plukker kastanjer selv, vær forsiktig så du ikke forveksler hestekastanje frukt – som er giftig – med kastanjer. I tillegg hvis du aldri har smakt kastanjer, pass på eventuelle allergiske reaksjoner.
Comments