I Italia er november en måned preget av arrangementer knyttet til "vino novello" og typiske høstprodukter – trøfler, gresskar og kastanjer. Men hva er egentlig "vino novello"? Les mer om det her!
Caldarroste og vino novello
I Italia er november en måned preget av merkedager, arrangementer og festivaler knyttet til vin og noen typiske høstprodukter – som trøfler, gresskar og kastanjer.
De viktigste feiringene og festivalene i november er knyttet til «vino novello» – "den nye vinen". Dens produksjon og handel er regulert ved lov, som de fleste typiske italienske matvarer.
Men hva er «vino novello»? I virkeligheten er det noe mer og annerledes enn den første vinen av innhøstingen som nettopp ble utført.
«Vino novello», eller «Nouveau» i Frankrike, er oppnådd gjennom karbonisk maserasjon, og selges så snart den er produsert, det vil si i samme høsteår som druene den inneholder. Denne metoden må gjelde minst 40% av druene, mens 60% kan behandles med klassiske teknikker. «Vino novello» er et produkt som er egnet til å bli drukket så snart som den er laget, gitt sin produksjonsteknikk utført med hele klaser, ikke knust, dekket av CO2.
«Vino novello» har en intens rød farge, er fruktig og frisk, har en alkoholprosent på minimum 11% og passer best med oppskrifter basert på typiske høstprodukter, først og fremst med kastanjer. Den holder seg ikke lenge, og det anbefales å drikke den innen slutten av året, ledsaget av retter som er typiske i mange regioner i Italia, for eksempel polenta med sopp. Alternativt kan den brukes til å lage den klassiske gløggen – «vin brulé», en typisk høstdrink laget av rødvin, sukker, sitrusfrukter, epler, anis, kanel og andre krydder.
Produksjonen av «vino novello» er utbredt nesten over hele Italia, fra Nord til Sør, inkludert øyene. Druene som brukes er vanligvis røde.
De viktigste druesortene som brukes er Sangiovese, Barbera, Merlot, Nero d'Avola, Corvina, Aglianico, Cannonau og diverse andre.
Sankt Martin ved domkirken i Lucca
Tradisjonen sier at åpningen av vinen må skje 11. november, dagen for «San Martino», Martin av Tours.
Denne skikken er knyttet til legenden om Martin av Tours, som delte kappen sin i to for å dekke en tigger, som en gest av kristen nestekjærlighet. For å belønne den hellige sørget Herren for at klimaet ble mildere i noen dager, til tross for at høsten nå var langt fremme.
Det meteorologiske fenomenet med temperaturøkningen i denne perioden av året kalles "Estate di San Martino", som bokstavelig betyr «Sankt Martins sommer» – husmannssommer. Det er knyttet til antisyklon fra Spania som vanligvis sprer seg over Middelhavet i denne perioden, og bringer vakre solskinnsdager.
I denne perioden er det mange kommuner og foreninger, både nasjonale og lokale, som arrangerer festivaler knyttet til «vino novello».
Rundt midten av november arrangerer foreningen «Movimento per il Turismo del Vino», Bevegelse for vinturisme, årlige arrangementer hvor det er mulig å smake på den nye vinen, besøke vingårdene, smake på vin og lokale produkter, nyte aperitiffer mellom rader av vinranker, se på kunstutstillinger og delta i aktiviteter for barn.
Blant festivalene dedikert til «Vino novello» og høstens smaker i mange regioner i Italia, er det "Festa del Vino Novello" i Bardolino, ved Gardasjøen, i provinsen Verona. Her er det mulig å smake på den nye vinen sammen med brente kastanjer, og delta i en gatematfestival, med typiske produkter fra hele regionen. «Vino novello» som skal smakes på denne festivalen er Bardolino Novello DOC, produsert av Corvina-druen. Fargen er rubinrød, og den har en intens og fruktig aroma; alkoholprosent er 11.5%, og den passer perfekt med kastanjer.
Bardolino ved Gardasjøen
I Toscana, i San Gimignano (Siena), arrangeres "Castagne e Vino Novo"-festivalen. Under festivalen er det mulig å smake på typiske toskanske produkter, brente kastanjer og «vino novello». Blant de typiske toskanske produktene å smake på er det salami med myrt, finocchiona salami og toskansk skinke med det klassiske toskanske brødet uten salt. Festivalen finner sted i det historiske sentrum av San Gimignano, en by som ble erklært som verdensarvsted av Unesco i 1990, nettopp for sin ekstraordinære kulturelle verdi: Den har faktisk bevart mange av sine gamle bygninger, inkludert 14 tårn som får byens utseende ta et skritt tilbake til middelalderen.
Denne festivalen kan være en mulighet til å besøke San Gimignano om høsten og unngå sommervarmen og overbefolkningen i høysesongmånedene.
Vakre San Gimignano i Toscana
I Abruzzo i Miglianico (i provinsen Chieti) arrangeres festivalen "Novello og kastanjer – høstens smaker", der du kan smake på typiske produkter mens du går gjennom byen opplyst av stearinlys og oppvarmet av ildpanner. Blant de typiske produktene som tilbys finnes det polenta, arrosticini (sauekjøtt grillspyd) og suppe med pasta, kikerter og kastanjer.
Comments