Julepyntede smågate i Lororotondo, Puglia
Julen er en kristen høytid som har stor betydning for italienere. Ifølge tradisjonen feires Jesu fødsel på den 25. desember, og i Italia representerer denne dagen den beste tid på året til å samle hele familien og møte også slektninger og venner, for å ha en hyggelig stund sammen, spesielt hjemme og ved bordet.
Men hvordan feires egentlig julen i Italia? La oss se litt nærmere på noen av de typiske juletradisjonene i Italia.
Juletradisjoner i Italia
Italienske byer, både store og små, og landsbyer er fylt med julepynt og julelys, juletrær, julekrybbe, og i noen tilfeller arrangeres julemarkeder og ulike arrangementer og konserter med jul som tema.
Siden det er vanlig å være hjemme hos familien i julen, reiser mange mennesker som bor i en annen region eller i utlandet til hjembyen, for å besøke familie, slekt og venner. Julen oppleves som en feiring av fellesskap og familievarme, derfor er det til og med et ordtak som sier «Jul med foreldre og påske med hvem du vil» (Natale con i tuoi e Pasqua con chi vuoi)!
Spesielt hos barnefamilier, krever tradisjonen at juletreet og/eller julekrybben lages den 8. desember, som er en katolsk helligdag i Italia. Julepynten er ikke komplett uten julelys som vanligvis plasseres på balkonger.
Den vanlige gaveutvekslingen finner sted om kvelden julaften eller om morgenen første juledag, avhengig av familiens vaner. Likevel er det ikke uvanlig å bytte gaver før eller etter jul, spesielt med venner. Disse gavene kan blant annet bestå av julekaker, musserende viner (spumante) eller matkurver.
Juletreet på Petersplassen i Roma
Julekrybbe eller juletre?
Selv om det er et juletre i nesten alle italienske hjem, ser det ut til at dette kommer fra den nordiske tradisjonen. Faktisk sier man at det første juletreet ble laget i Tallinn i Estland på 1400-tallet. Andre kilder mener at tradisjonen med juletreet, slik vi kjenner det i dag, ble skapt i Tyskland tidlig på 1600-tallet.
Derimot er Julekrybben en helitaliensk tradisjon, utbredt i dag i mange andre land i verden.
Oppfinneren av julekrybben var Frans av Assisi, som skapte den for første gang i 1223.
Det sies at Frans hadde vært i Det hellige land julen 1222 og ble slått av representasjonene han hadde sett i Betlehem. Derfor ønsket han året etter å organisere en slags levende julekrybbe i landsbyen Greccio, nær Rieti, i Lazio, hvor han bodde på den tiden. Hensikten med julekrybben var også å gjøre historien om Jesu fødsel mer forståelig for de som var analfabeter.
Den første julekrybben med statuetter dateres tilbake til 1283 og ble skulptert av Arnolfo di Cambio. Julekrybben består av åtte marmorfigurer som representerer julekrybbefigurene, og kan fortsatt beundres i dag i Roma, inne i basilikaen Santa Maria Maggiore i juleperioden, og i basilikaens museum under resten av året.
I Italia er tradisjonen med å organisere levende julekrybber fortsatt utbredt, slik som den levende julekrybben til Greccio, i Lazio, julekybben til Matera, i Basilicata, som finner sted i det fascinerende historiske sentrum av byen, og julekrybben til Tricase, i Puglia; klikk her for mer informasjon om den levende julekrybben i Tricase.
Julemenyen
En annen juletradisjon i Italia er å arrangere en middag på julaften (julemiddag) og en lunsj på 1. juledag (julelunsj).
Selv om det finnes ulike tradisjonelle retter som spises i hele Italia, varierer hovedrettene veldig mye fra region til region, eller til og med mellom byer i samme region.
Generelt er middagen 24. desember fiskebasert, mens julelunsjen er kjøttbasert.
Mange familier arrangerer også en lunsj på 2. juledag, som har en meny som ligner på 1. juledag, men vanligvis med færre retter.
Et eksempel på juleretter spredt over hele Italia er fylt eggepasta (for eksempel tortellini), ulike typer lasagne, bacalao (baccalà), stekt kjøtt (lam, kalkun, svin eller kalv), spekemat og oster.
Fylt eggepasta, som for eksempel "tortellini", er en typisk julerett i hele Italia
På regionalt nivå finnes det, fra nord til sør:
Piemonte: agnolotti (ferskpasta), bollito misto (kokt kjøtt)
Veneto: bigoli in salsa (fersk pasta med ansjos og løk), polenta med bacalao
Trentino-Alto Adige: canederli (boller av tørt brød, egg og ost), hjortekjøtt i einer saus
Emilia Romagna: tortellini, passatelli in brodo (første rett basert på egg, strøkavring og Parmigiano ost), lasagne verdi (grønne lasagne), kanin med polenta
"Lasagne verdi alla bolognese" er en typisk festrett i Emilia Romagna
Abruzzo: timballo (en type lasagne), bacalao med stekt paprika, kjøttsuppe med tistler, stekt lam
Campania: spaghetti alle vongole, minestra maritata (en suppe med kjøtt og grønnsaker), stekt ål, insalata di rinforzo (bokstavelig “forsterkning salat”, en siderett av blomkål, syltede grønnsaker og oliven)
Puglia: pettole (gjærdeigpannekaker servert varme), cavatelli med blåskjell (en type fersk pasta), grillet ål med laurbærblad
Sicilia: pasta med sardiner, pasticcio di Natale (salt pai fylt av pasta med svinesaus, ricotta ost, pecorino ost og blomkål) og falsomagro (kalvekjøtt fylt med kjøttdeig, pecorino ost, caciocavallo ost, mortadella, hardkokte egg)
Julekaker og julesøtsaker
En hel del julebordet er dedikert til desserter, som nytes etter måltid, sammen med kaffe, musserende vin og likører. Søtsaker spises ofte også etter middag eller lunsj, mens du spiller bingo, kort, lytter til musikk eller bare prater.
Panettone er sannsynligvis den mest kjente italienske julekaken
De vanligste klassiske dessertene er panettone, opprinnelig fra Milano, pandoro fra Verona og nougat (torrone). Disse dessertene er nå utbredt i hele Italia og produseres både industrielt og håndverksmessig, i mange forskjellige varianter.
På regionalt nivå er disse noen av de mest kjente julekaene: Zelten (Trentino-Alto Adige), gubana (Friuli Venezia Giulia), panforte (Toscana), parrozzo (Abruzzo), struffoli (Campania), seadas (Sardinia) og buccellati (Sicilia), og flere andre!
"Panforte" fra Siena
Hvordan tilbringe julen i Italia
Å tilbringe julen i Italia er absolutt en spennende opplevelse; i tillegg er vanene ganske forskjellige sammenlignet med den skandinaviske og norske tradisjonen, og derfor er det interessant å merke de kulturelle forskjellene.
Hvis du er i Italia i juletiden, er det lurt å bo på familiedrevne hoteller eller gårdshus (agriturismo), hvor du kan tilbringe ferien sammen med lokalbefolkningen, i en koselig og avslappet atmosfære.
Det er også mulig å delta på konserter, arrangementer og julemarkeder, som arrangeres over hele Italia.
Da gjenstår det bare å ønske deg en riktig god jul og et godt nytt år! Buon Natale e Felice Anno Nuovo!
Comentarios