Gratulerer med Farsdagen! Buona Festa del Papà!
- Diana Di Giampaolo
- 19. mars 2022
- 3 min lesing
Oppdatert: 3. juni 2022
Mens i Norge feires farsdagen den andre søndagen i november, er datoen fastsatt i Italia, og den er 19. mars. Denne datoen er knyttet til den bibelske karakteren til Josef, Jesu jordiske far.

Zeppole di San Giuseppe
Denne feiringen – som har middelaldersk opprinnelse – har funnet en fast dato, nettopp den 19. mars, rundt det fjortende århundre. Festen for Sankt Josef ble offisielt inkludert i kalenderen i 1479 av pave Sixtus IV.
Farsdagen slik vi kjenner den i dag har uansett en mye nyere historie som begynner tidlig på 1900-tallet, da en sekulær feiring ble lagt i tillegg til den religiøse høytiden.
Sammen med morsdagen, som går mer eller mindre tilbake til samme perioden, ble farsdagen skapt for å hylle forelderrollen i samfunnet. I Italia ble valgt å fastlegge denne feiringen på 19. mars, siden Josef har blitt ansett i århundrer som eksempelet og symbolet på farsfiguren: god, omsorgsfull og hardtarbeidende.

Giuseppe e Gesù Bambino, Chiesa di Sant'Agostino, San Gimignano, Toscana. Bildet av jorisvo/123RF.COM
Flere og flere institusjoner, offentlige og private, har i noen år tilbudt muligheten til å delta på temaarrangement under farsdagen. Teaterforestillinger, utstillinger, gratis adgang til noen museer, skattejakter, piknik og fester på torget animerer mange italienske byer i helgen til denne feiringen.
I Milano, for eksempel, blant museene som tilbyr arrangementer dedikert til farsdagen finnes det Veneranda Fabbrica del Duomo. Her vil barna, hjulpet av sine pappaer, ha det gøy mens de oppdager hvordan marmorverkene til Duomo blir født; de vil følge deres vei fra marmorbruddene i Candoglia, nær Lago Maggiore, opp til innsiden av katedralen.

Duomo i Milano
Men den mest tradisjonelle måten hvordan italienske familiene feirer denne dagen på er selvfølgelig å smake på maten knyttet til denne feiringen. Det spises spesielt desserter, som kan være ulike avhengig av regionen du befinner deg i.
En dessert som nå er utbredt over hele landet er "Zeppole di San Giuseppe", store stekte smultringer fylt med vaniljesaus, dekorert med sorte kirsebær (amarene).
Typisk for Napoli og Sør- og Sentral-Italia, virker det ut som at disse søtsakene har en veldig gammel historie, og var allerede til stede på den tiden av de gamle romerne, da de ble brukt til å feire den hedenske kulten Liberalia, som falt 17. mars; festen var knyttet til gudenes til vin og hvete.
Ifølge tradisjonen ble den nåværende formen på «zeppole» skapt i Napoli rundt 1700, i noen byklostre, for eksempel San Gregorio Armeno. At eldgamle oppskrifter blir overlevert og perfeksjonert i klostre er noe ganske vanlig i Italia, tenk bare på Sulmona-nonnene som skapte sukkermandlene (for å finne ut mer, les denne artikkelen).

Ovnbakte zeppole fra Midt-Italia
Zeppole er en tradisjonell dessert som også lages i Puglia, Abruzzo og Molise, hvor de tilberedes ikke bare stekt, men også i ovnen, for en litt mindre kaloririk versjon.
På Sicilia finnes det en variant med rismel og appelsinhonning, gitt tilstedeværelsen av kjempestore sitrusfrukt plantasjer i regionen. I Calabria er zeppolaen ikke fylt med vaniljesaus, men med fyll basert på ricotta ost og kanel.
I tillegg til zeppole er det andre desserter knyttet til San Giuseppe-festen, for eksempel Pane di San Giuseppe, laget på Sicilia. Dette brødet er vanligvis dekorert med strimler av deig i form av blomster, frukt og dyr. Det er tradisjon å dele dette brødet med de fattigste i anledning 19. mars.
På Sicilia finnes det også sfincia di San Giuseppe, en søtsak laget av stekt deig, fylt med sauemelk ricotta ost, kandisert fruktskall og sjokoladebiter. Opprinnelig knyttet til farsdagen, i dag kan denne desserten kjøpes og konsumeres rundt hele året, spesielt på den vestlige delen av øya.

Sfincia di San Giuseppe, typisk fra Sicilia
Når vi beveger oss for nord, i Emilia-Romagna, finner vi de halvmåneformede små mørdeigsterter, fylt med eple- eller plommesyltetøy.
I Lombardia og generelt i Nord-Italia er tortelli di San Giuseppe meget populære; de er veldig lik castagnole, choux-deigsmultringer som stekes og deretter drysses med melis.

Zeppole fylt disk i en konditori i Pescara, Abruzzo
Blant vinene som passer best med zeppole og tradisjonelle søtsaker til farsdagen finnes det Greco di Bianco Passito DOC og Moscato di Terracina DOC Passito.
Greco di Bianco Passito DOC er en søtvin produsert i Calabria, i kommunen Bianco, i provinsen Reggio Calabria. Den regnes som en av de eldste vinene i Italia, siden dens druesort har vært tilstede i Calabria siden Magna Graecias tid, rundt 7. århundre f.Kr. Strågul og lett ravfarget, har denne vinen en rik og fløyelsmyk tekstur, og en smak av appelsinblomst, sitrus og urter.
Moscato di Terracina DOC Passito produseres i Lazio, i Terracina-området. Denne vinen har en gylden gul farge og en intens aroma av aprikos, dadler, kandisert frukt, honning og en marin tone, av jod, siden vingårdene ligger nær havet. Smaken er søt, fyldig og vedvarende.
Commentaires