I Italia har mat en sterk sosial mening og oppleves med stort alvor, som et ekte ritual. Vet du hvor mange og hvilke måltider spises det i Italia? Les gjerne vår miniguide!
I Italia har mat en sterk sosial mening og oppleves med stort alvor, som et ekte ritual. Italienernes vaner om antall og type måltider er ganske stive og knyttet til tradisjoner, selv om disse vanene sakte endres etter hvert, siden befolkningens behov endres. Generelt kan vi si at i Italia er det tre/fire hovedmåltider, forskjellige i viktighet og antall retter. Tidspunkt når måltider spises, spesielt lunsj og middag, er generelt forskjellig fra tidspunkt i Nord-Europa.
I Italia spises det senere enn i Norge: Lunsj er rundt kl. 13.30 og middag rundt kl. 20.00. Det kan være nyttig å huske disse forskjellene når du er på ferie i Italia!
La colazione – Frokost
Dagens første måltid er frokost, som vanligvis spises mellom kl. 6.30 og kl. 9.30. Frokost kan spises hjemme eller i baren, avhengig av arbeid eller personlige preferanser. Kaffedrikker er et must i den klassiske italienske frokosten, i form av espresso, cappuccino eller caffelatte (café au lait). De fleste av dem som spiser frokost hjemme velger kjeks å dyppe, spesielt i caffellatte. Det finnes noen som tar kaffe eller cappuccino med den klassiske croissanten, eller med en skive cimbellone (den klassiske enkle og lette hjemmelagde kaken) eller crostata, eller med skiver brød med smør og syltetøy.
Klassiske kjeks å dyppe, spesielt i caffellatte
I de siste årene har vanen med å spise frokost med en kopp melk og frokostblandinger (som cornflakes, puffet ris eller müsli) spredt seg, mens et mindretall foretrekker å erstatte melk med te eller juice, spesielt ferskpresset appelsinjuice. Italienere som foretrekker en lettere frokost spiser vanligvis yoghurt og frukt, selv om de sjelden gir opp kaffe. Den klassiske frokosten i baren består vanligvis av cappuccino og cornetto (croissant), eller en annen kake.
Frokost i baren, med "cappuccino e cornetto"
Kaffe er selvfølgelig en grunnleggende del av den italienske frokosten, både for voksne og for barn. Siden de minste bør unngå koffein, finnes det et helt naturlig alternativ: byggkaffe.
Utbredt i Italia når det ikke var mulig å importere kaffebønner fra utlandet, er byggkaffe fortsatt et gyldig alternativ for barn og for alle som ikke kan innta koffein. Uansett er den italienske frokosten ikke bare søt! I noen områder av landet, spesielt i Alpene, er det mulig at den klassiske søte frokosten ledsages av en salt frokost, som også inkluderer brød (ristet eller ikke) med spekemat og ost.
Frokost på hotell - søt og salt frokost
Selv om frokosten hadde blitt neglisjert for noen år siden, da mange italienere forlot huset etter å ha drukket kun espresso, blir det vanligere i dag å bruke den nødvendige tiden til frokost, både hjemme og i baren.
Frokost i baren med venner, spesielt i helgen
Il pranzo – Lunsj
Lunsj – en gang ansett som hovedmåltid – spises mellom kl. 12.30 og kl. 14.00.
Disse tidspunktene kan variere avhengig av området du befinner deg i: I Nord-Italia er det noen familier som spiser lunsj fra kl. 12.00, mens det er lett å finne folk i Sør-Italia som sitter ved bordet godt etter kl. 14.00.
På helligdager spiser man forrett, første rett, vanligvis basert på pasta (eller ris, noen ganger), andre rett, basert på kjøtt eller fisk, med grønnsaker som tilbehør. Lunsjen avsluttes med frukt og dessert, etterfulgt av espresso og av og til av en shot amaro.
På hverdager spiser man til lunsj bare en forrett og tilbehør, eller en hovedrett, pluss frukt og kaffe. Hvis lunsj blir spist ute pga jobb, kan den bestå av en panino (sandwich), eller en tallerken pasta, eller en hovedrett.
Mange barn spiser i skolekantiner, mens mange bedrifter også har en bedriftskantine, spesielt i Nord-Italia. For de som jobber og ikke har bedriftskantine, er den vanligste løsningen en "rask" lunsj i baren eller på en trattoria, selv om catering levert direkte til kontoret begynner å spre seg, spesielt i store byer, for eksempel i Milano.
Lunsjpause i "trattoria"
I Midt- og Sør-Italia og i små byer er det vanligere å komme hjem til lunsj, siden de fleste butikkene og bedriftene er stengt i lunsjpausen, som kan vare til og med to eller tre timer.
La merenda – mellommåltid
La merenda er det klassiske mellommåltidet, som vanligvis spises rundt kl. 16.30. Det regnes som et viktig måltid for barn, mens mange voksne hopper over det.
Den kan bestå av en søt eller salt matbit, ofte basert på brød: Brød, smør og syltetøy, brød og sjokonøttekrem, eller brød med spekemat og oster. Merenda kan også bestå av en merendina (småkake), en liten pizza eller, for de som vil spise sunnere, en yoghurt eller en fruktsalat.
Brød og sjokonøttekrem til "merenda"
L’aperitivo – Aperitiff
På slutten av studiedagen eller jobben, før man reiser hjem og spiser middag, går flere italienere, spesielt unge mennesker, på barer eller klubber for å ha en aperitiff. Aperitiffen blir vanligvis spist fra kl. 18.00 eller fra kl. 19.00 og er en flott mulighet for sosialt samvær. Aperitiffen består av noen snackser ledsaget av en cocktail eller et glass vin. Snacks kan være pizza, chips med oliven og peanøtter, et fat med spekemat og oster. Noen ganger står i baren en hel buffé: I dette tilfellet heter den apericena eller aperitivo cenato, som erstatter middag. Selv om noen ofte har en aperitiff, nyter de fleste aperitiff om fredagskvelden eller i helgen.
Cocktail til aperitiff
Blant unge mennesker har det blitt et ekte ritual, men ikke alle vet at den moderne aperitiffen er en hel-italiensk tradisjon, som ble opprettet i Torino i 1786, da Antonio Benedetto Carpano begynte å servere vermouth, en kryddervin, sammen med spekemat og oster.
I Chieri i Piemonte lagde vinprodusentene Martini & Rossi «Martini Bianco», en Vermouth basert på Moscato vin og aromatiske urter, mens den berømte Campari ble opprettet i Novara. Til tross for at det er et sosialt ritual, blir aperitiffen betraktet som kos av flere italienere, som ikke har gitt opp den i løpet av pandemien, da de kjøpte cocktailer å nyte hjemme.
La cena – Middag
Middag spises mellom kl. 19.30 og kl. 21.00, men i Nord-Italia er det vanlig å spise middag fra kl. 19.00, mens i Sør-Italia er det ikke uvanlig å spise middag kl. 21.30 eller senere, spesielt om sommeren. I teorien bør det være dagens letteste måltid, men i praksis, hvis lunsj ble spist ute, pleier middagen å være ganske omfattende. Generelt består den av en hovedrett eller en andre rett basert på kjøtt eller fisk med tilbehør av grønnsaker, poteter eller salat. Pasta er vanligvis ikke spist til middag, selv om noen familier har pasta også til middag. Som første rett er det noen ganger mulig å ha suppe eller grønnsaksuppe (minestrone). Siden middagen spises sent, spises det ikke kveldsmat i Italia.
"Minestrone" med pasta (grønnsaksuppe) til middag
Kjøkkenet i Italia har en sterk kulturell og identitetskomponent, og derfor foretrekker man å lage mat hjemme. Likevel flere og flere italienere, gitt mangel på tid til matlaging, bruker regelmessig matlevering tjenester: Ifølge en nylig forskning, de er over 4 millioner mennesker (kilde: Censis). Men siden den italienske kulinariske kulturen er veldig knyttet til tradisjoner, selv om det ikke mangler innovasjoner, går italienerne vanligvis på jakt etter tradisjonell mat under måltider. Brød, pasta, grønnsaker, litt kjøtt og fisk, ledsaget av vann og noen ganger et glass vin: De grunnleggende matvarene i middelhavskosten er fortsatt det viktigste utgangspunktet for italienske måltider. Nå er det bare å si:
«A tavola!» – Velkommen til bords!
Comments