En italiensk typisk karneval dessertoppskrift: Le chiacchiere di Carnevale
- Diana Di Giampaolo
- 25. feb. 2022
- 2 min lesing

Typiske Chiacchiere di carnevale
Det finnes en tradisjonell dessert som ikke kan mangle hjemme hos italienere under karnevalsperioden: Le chiacchiere (som betyr «prater»).
Disse søtsakene, som blir stekt, representerer all gleden og den festlige stemning knyttet til denne perioden av året, der konfetti, kostymer og allegoriske paradevogner fyller gatene i italienske byer, store og små.
Også kalt «Bugie» i Piemonte, «Crostoli» eller «Galani» i Veneto, «Cenci» i Toscana og «Frappe» i Roma, le chiacchiere er utbredt i hele Italia, og de napolitanske og sicilianske oppskriftene til disse søtsakene er veldig kjente.

Vil du prøve å lage le chiacchiere? Her er en enkel klassisk oppskrift.
Ingredienser til ca 25 stykker chiacchiere:
300 gram hvetemel Tipo 00
70 gram hvit grappa (eller tørr hvitvin)
50 gram sukker
25 gram smeltet smør
1 egg + 1 eggeplomme
1 klype salt
1 liter peanøttolje
Melis etter smak
Slik gjør du
Tilsett alle ingrediensene i en bolle: hvetemel, egg, smeltet smør, melk, grappa/hvitvin, sukker og salt.
Bland alt sammen til du får en myk og homogen deig.
Form den til en ball, pakk den inn i matfilm og la den hvile i 30 minutter i kjøleskapet.
Del deigen i mange biter og kjevle dem ut, en om gangen (pass på å la resten være pakket inn i matfilm). Man kan bruke et kjevle eller en fersk pastamaskin. Om du bruker den sistnevnte, start fra maksimal avstand mellom rullene, opp til tykkelsen på 2 mm.
Med et bakehjul skår deigen i rektangler, med to kutt i midten. Gjenta denne prosessen til det ikke er mer deig.
I en stekepanne, varm oljen til 170°C og stek le chiacchiere noen få om gangen, hell dem av med en hullsleiv og la dem tørke på kjøkkenpapir.
Dryss litt melis over til slutt. Server umiddelbart.

Le chiacchiere er utbredt i hele Italia
For en lettere versjon kan du bake le chiacchiere i en forvarmet varmluftsovn ved 200°C i cirka 10 minutter på den ene siden og 5 minutter på den andre. Når de er lunken, dryss på litt melis og server.
Viner som passer til le chiacchiere
Noen litt søte viner passer godt til denne typen dessert. Det kan velges en Passito di Pantelleria, med ravfarge, med duft av aprikos, dadler og fiken, som har en varm og myk smak. Også en Recioto di Soave passer fint, med dens intens gul farge, med et hint av melon, aprikos, honning og mandel, søtt og vedvarende.

Le chiacchiere eller "bugie" fra Piemonte
Comments