Cremona er kjent for å være hjemmet til fiolinbyggere og byen for nougat; men byen er også rik på arkitektonisk arv og gastronomiske tradisjoner som er verdt å oppdage.
Duomo i Cremona
Cremona er en by i menneskelig skala, som ligger i hjertet av Po-dalen, i regionen Lombardia.
Byen er kjent for å være hjemmet til fiolinbyggere og byen for nougat; men Cremona er også rik på arkitektonisk og kulturell arv, fra romertiden opp til barokken. Den har også en spesiell gastronomisk tradisjon, med mye å oppdage!
Besøket kan ikke unngå å starte fra Piazza del Comune, byens virkelig hjerte og skrin for dens kunstneriske arv. De viktigste monumentene i byen ligger på torget, inkludert katedralen, klokketårnet som kalles "Torrazzo", dåpskapellet, rådhuset og Loggia dei Militi. Disse godt bevarte middelalderarkitekturene gir torget en spesiell sjarm, ut av tiden, og gjør dette stedet sannsynligvis til et av de mest interessante torgene i Italia. Torget har den klassiske strukturen som dateres tilbake til middelalderen: De religiøse og sivile bygningene vender ut mot det samme rommet, vendt mot hverandre, i en ideell "dialog" som ikke alltid har vært lett gjennom århundrene.
Piazza del Comune i Cremona
Vi starter besøket fra de religiøse bygningene på torget. Blant disse legger vi umiddelbart merke til
katedralen Santa Maria Assunta. En kjent italiensk kunsthistoriker kalte denne kirken «det sixtinske kapell i Po-dalen» på grunn av dens freskomalerier.
Katedralen dateres tilbake til 1100, men den har også mange gotiske og barokke elementer. Fasaden er i hvit Carrara- og rød Verona-marmor og har et stort sentralt rosevindu. Inngangen er dekket av en liten bygning støttet av stein løver. Interiøret bevarer mesterverk både av kunst og gullsmedarbeid, inkludert de spektakulære freskene av Jesu død og oppstandelse.
Interiøret av katedralen
En annen imponerende bygning på det sentrale torget i Cremona er dåpskapellet som, dateres tilbake til 1100-tallet – i likhet med katedralen. Den har en åttekantet plan og en kuppel med banebrytende arkitektur for tiden.
På torget står også klokketårnet til Duomo, kjent som "il Torrazzo". Klokketårnet, med sine 112 meter i høyden, er et av de høyeste klokketårnene i Italia og er symbolet på Cremona.
For å komme til toppen av Torrazzo må man klatre 502 trappetrinn, men det praktfulle panoramaet som kan beundres der oppe belønner innsatsen.
På toppen av klokketårnet
De sivile bygningene på torget er Palazzo del Comune og Loggia dei Militi: Den første har huset regjeringen i byen siden 1206, mens den andre pleide å huse møtene til adelen og ridderne i Cremona.
"Ala Ponzone" kommunale museum er et lite museum som ligger inne i Palazzo Affaitati, en fin bygning som i seg selv er verdt et besøk. Museet har en samling på rundt 2000 verk, ikke bare malerier og skulpturer, men også musikkinstrumenter, gitt den store fiolinbyggertradisjonen i Cremona. De mest kjente kunstverkene i museet er Caravaggios Sankt Franciskus i meditasjon, og "l’Ortolano" (Grønnsaksspøk) av Arcimboldo.
Giuseppe Arcimboldo var en italiensk maler fra 1500-tallet, kjent for sine artige portretter utført ved å kombinere elementer fra samme sjanger, som grønnsaker, frukt, dyr, bøker, ovs.
Stilen hans virket så spesiell at den umiddelbart var gjenkjennelig.
"L'Ortolano" av Giuseppe Arcimboldo
Til tross for at Cremona er dypt knyttet til middelalderen, finnes det fortsatt mange levninger fra romertiden i byen. Romerske Cremona er absolutt mer skjult, men det kan beundres på forskjellige steder, for eksempel på Det arkeologiske museet og på «Domus del Ninfeo».
Det arkeologiske museet ligger inne i kirken San Lorenzo, som tilhørte benediktinerordenen og hadde vært i bruk fram til 1700-tallet. Nå huser museet de store arkeologiske funnene i byområdet og dets omgivelser.
«Domus del Ninfeo» på Piazza Marconi er et gammelt romersk privat hus, imponerende i størrelse (80x80 meter) og i planimetriske egenskaper. I fortiden var det flere terrasserte nivåer, omgitt av søyleganger med hager og et nymfeum.
Når vi beveger oss litt lenger bort fra Piazza del Comune, finner vi et annet veldig interessant sted å besøke: Klosteret San Giuseppe i San Sigismondo. Klosteret ble bygget fra midten av 1400-tallet og består av et enkelt skip med fine freskomalerier fra 1535 – i stil med lombardisk manierisme.
Men Cremona er ikke bare en kunstby. Når du går gjennom gatene er det mulig å gå inn i en av de mange historiske butikkene som selger lokale matvarer.
I sentrum finner vi også den historiske godtebutikken Sperlari, åpent siden 1836. Selskapet er kjent over hele Italia for sine godteri og den berømte nougaten (Torrone), et annet symbol på Cremona.
Andre interessante butikker er Vergani, som selger den berømte nougaten, og de ulike konditoriene i sentrum, hvor man kan oppleve fortidens stemning.
Fiolinmuseet i Cremona
Cremonas berømmelse er uløselig knyttet til musikk og spesielt til et musikkinstrument: Fiolinen. Byen er fødestedet til Antonio Stradivari, sannsynligvis den mest kjente fiolinbyggeren i verden.
Byen er vertskap for et fiolinmuseum, et auditorium, et teater og forskjellige verksteder for fiolinerbyggere som fortsatt er aktive. Deres kunnskap er så spesiell at den ble UNESCOs immateriell kulturarv i 2012.
Fiolinmuseet består av ti utstillingssaler med fioliner og andre musikkinstrumenter produsert av kjente familier av fiolinbyggere, inkludert Amati-, Stradivari- og Guarnieri-familiene.
I Cremona finnes det en levende tradisjon for fioliner og andre strykeinstrumenter. Allerede i 1539 hadde Andrea Amati åpnet sitt eget verksted i byen, hvor han produserte instrumenter av meget høy kvalitet med en vakker klang. Gitt egenskapene til instrumentene hans, ble han berømt i Europas byer og hoff. Hans etterkommere og andre familier av fiolinbyggere, inkludert de svært berømte Stradivari og Guarnieri, perfeksjonerte bygningen av disse instrumentene. Spesielt var det Antonio Stradivari som nådde enestående kvalitetsnivåer i produksjonen av de berømte fiolinene. Han var kjent for å bruke fine tresorter som gran fra Val di Fiemme, i Trentino.
I dag er Cremona vertskap for en skole av fiolinbyggere for konstruksjon og restaurering av fioliner og andre strykeinstrumenter. Produksjonen, anerkjent som en immateriell arv av Unesco, er svært forseggjort og tar tid.
Faktisk produserer hver håndverker tre til seks verktøy per år. Oppmerksomheten på valg av tre og respekt for eldgamle håndverksprosedyrer sikrer at det ikke finnes to identiske fioliner.
I tillegg til Fiolinmuseet er det mulig å beundre disse musikkinstrumentene i en av de mange håndverksbutikkene i byen – over 150.
Den klassiske nougaten - il torrone
Cremona er også en by full av gastronomiske delikatesser.
Blant de mest kjente rettene må vi nevne Bollito, lagt av ulike kjøtt, kokt i timevis i kokende vann med tilsetning av grønnsaker. De ulike kjøttypene (biff, kylling, høne, svinekjøtt, etc ...) krever forskjellig tilberedning: Derfor må hvert kjøtt tilsettes til rett tid, hvis du ønsker å få en rett i henhold til tradisjonen. Det kokte kjøttet er tradisjonelt kombinert med en annen Cremona-spesialitet: la mostarda. Det er et produkt basert på frukt og sennep, vanligvis krydret, som brukes til tradisjonelle retter, og spesielt Bollito.
Et annet typisk produkt for området er Cremona salami IGP, sterkt krydret og med sterk smak. Området var kjent for grisefarmer siden antikken. Dette har ført til utviklingen av typiske produkter knyttet til svinekjøtt, som salami og cotechino.
Typiske oster fra Cremona er laget av kumelk, og inkluderer blant annet Grana Padano og Provolone Valpadana. Disse ostene kan spises alene, med honning, med polenta eller som ingrediens i ulike oppskrifter.
Nougat-festivalen i Cremona
I tillegg er Cremona også kjent for sine typiske søtsaker, inkludert dolce Cremona (en kake med mandler og aprikossyltetøy) og den klassiske regionale kaken kalt "Sbrisolona" – opprinnelig fra Mantova. Men Cremona er først og fremst nougatbyen.
Det sies at nougaten ble skapt i Cremona i 1441, som en dessert for bryllupet mellom Bianca Maria Visconti og Francesco Sforza – den fremtidige hertugen av Milano.
Nougat er en enkel dessert, laget av eggehvite, honning, mandler eller hasselnøtter. Nougaten kan være hard eller myk og kan også inneholde andre ingredienser, avhengig av tradisjoner og regionale variasjoner.
Denne desserten har blitt en del av den italienske tradisjonen fast knyttet til jul, mens i Cremona spises den i det meste av året.
Så i november hvert år arrangerer byen en Nougat-festival som besøkes av utstillere og besøkende fra ulike regioner i Italia. Her holdes det møter, smaksprøver, showcooking og andre aktiviteter for å underholde publikum og gjøre dette produktet bedre kjent.
Comments